Асоціація 
українських германістів

31 жовтня – 1 листопада 2014 року понад 90 українських, німецьких, австрійських і польських германістів взяли участь у ХХІ Міжнародній науково-практичній конференції «Молода германістика України між традицією та новаторством».

 

Президент Асоціації українських германістів, завідувач кафедри міжкультурної комунікації та перекладу, професор Алла Паславська представила почесних гостей Університету й зазначила: «Головним завданням XXI конференції АУГ «Молода германістика України між традицією та новаторством» є обговорення актуального стану германістичних студій в Україні. Асоціація не випадково обрала для такої зустрічі Львів і Львівський національний університет імені Івана Франка. Адже Львів – це саме те місто, де плекають традиції і генерують нові ідеї, де готові віддати життя за національну ідею, але шанобливо ставляться до інших мов, культур і народів. У Львові народилися видатні постаті світової культури – письменники Станіслав Лем і Леопольд фон Захер Мазох. Тут навчався в гімназії лідер європейського єврейства Мартін Бубер, студентом університету був Іван Франко, Ян Лукашевич, а університетськими викладачами – Казимир Твардовський, Казимир Айдукевич і багато інших. Сьогодні ці славетні традиції у Франковому університеті продовжує плеяда української інтелектуальної еліти. Тому символічно, що саме тут Асоціація українських германістів проводить науковий діалог між провідними вченими та молодими науковцями».
З вітальним словом до учасників наукового засідання звернувся Ректор Університету, професор Володимир Мельник: «Я щиро вітаю усіх в Університеті, який по праву вважається європейським. У Львівського університету, як і в кожного класичного європейського університету, є два крила - розвиток природничих і соціально-гуманітарних наук. Але в різні історичні періоди в Університеті завжди була особлива увага до вивчення іноземних мов. Сьогодні факультет іноземних мов є одним із провідних в Університеті». Володимир Петрович зазначив, що Львівський університет – єдиний ВНЗ, де вивчають усі слов’янські мови, де всі студенти вивчають латинську мову, де на різних факультетах і спеціальностях близько 1000 студентів і слухачів вивчають німецьку. «Це, - за словами Ректора, - лише кілька штрихів до мозаїчного портрету Львівського національного університету імені Івана Франка – потужного осередку вивчення мов інших народів». «Для багатогранного інтелектуального розвитку особистості необхідним є вивчення й знання не лише англійської, а й німецької мови для міжкультурного спілкування», - переконаний професор Володимир Мельник.
Ректор висловив сподівання, що конференції такого формату в Університеті будуть титульними та регулярними. Професор Володимир Мельник подякував колегам із Федеративної Республіки Німеччина за візит до Університету, що, за його словами, варто розглядати як факт моральної і політичної підтримки українців у боротьбі за незалежність Української держави. Володимир Петрович побажав учасникам конференції «творчого вогню, здоров’я і доброго перебування в Університеті й у Львові».
Заступник Посла ФРН в Україні Анка Фельдгузен подякувала організаторам конференції за запрошення і передала найщиріші вітання від Посла Федеративної Республіки Німеччина в Києві доктора Крістофа Вайля. Вона наголосила на важливості такого міжкультурного діалогу, висловила сподівання на швидку інтеграцію України в європейську родину та важливу роль у цьому процесі української інтелігенції.
Голова Фонду Ганнса-Зайделя, Міністр Уряду землі Баварія, професор Урсула Меннле зазначила, що приємно вражена рівнем української германістики, чудовим володінням іноземними мовами викладачів і студентів, щирістю і відкритістю учасників конференції, якістю презентованих німецько-українських антологій художньої літератури. Вона побажала успішної роботи учасникам конференції і наголосила на важливості досягнення миру в Україні і європейській розбудові держави.
Заступник декана факультету іноземних мов Ольга Іващишин привітала германістів в одному із найстаріших університетів України та Східної Європи. «Факультет іноземних мов є найбільшим в Університеті. Кафедра міжкультурної комунікації та перекладу є наймолодшою і найменшою, однак організувала чи не найбільший з’їзд германістів. Вона активно співпрацює з кафедрою німецької філології, завідувачем якої є професор Богдан Максимчук – один із засновників Асоціації українських германістів», - зазначила Ольга Михайлівна. За словами заступника декана, «факультет відкритий до співпраці з університетами та науковими інституціями усього світу, що підтверджує і ця конференція».
Завідувач кафедри німецької філології, професор Богдан Максимчук наголосив на більш як 200-річних традиціях львівської германістики, згадав її видатні постаті, зокрема д-ра філологічних наук професора Б.М.Задорожного, чиє 100-річчя від дня народження нещодавно святкував факультет іноземних мов. Проф. Максимчук зазначив, що аспірантські колоквіуми стали традицією для кафедри і факультету. Вони проходять за активної співпраці з німецькими колегами із університету Ерлянґен-Нюрнберґ, із залученням до них представників багатьох українських університетів.
Виконавчий директор та керівник мовної роботи Ґете-інституту в Україні доктор Сюзанна Бекер, яка декілька місяців тому розпочала свою роботу в Україні висловила сподівання, що співпраця з Асоціацією українських германістів і надалі буде такою ж плідною, а спільні проекти – цікавими і спрямованими на підтримку німецької мови в Україні.
Координатор проектів Німецької служби академічних обмінів Оксана Швайка зазначила, що ДААД – надійний партнер Асоціації українських германістів, яка не лише плекає німецьку мову в Україні, але й підтримує високий науковий рівень української германістики, особливо її молодих представників. Конференції АУГ сприяють науковому діалогу між українськими та закордонними германістами.
Лектор Австрійської служби академічних обмінів Українсько-австрійського бюро кооперації у Львові Тобіас Фоґель передав вітання учасникам конференції від керівника Українсько-австрійського бюро кооперації у Львові п. Веннінґера,наголосив на важливості діяльності АУГ для австрійсько-української співпраці, цікавих формах діяльності АУГ, її підтримці наукових досліджень молодих українських германістів, учителів німецької мови.
Від імені інституту германістики і компаративістики університету імені Фрідріха Александра в м. Ерлянґен-Нюрнберґ професор Штефан Шіргольц привітав учасників конференції. Він зазначив, що співпраця з українськими германістами триває протягом дев’яти років за підтримки ДААД, у рамках програми співпраці між інститутами германістики. Цей проект неодноразово продовжували, бо він вважається одним із найуспішніших у рамках такої співпраці. За дев’ять років німецька сторона інвестувала у різні форми підтримки українських колег понад 300 000 євро і вважає це успішною інвестицією.
Після пленарного засідання конференції відбулося нагородження лауреатів перекладацького конкурсу АУГ «Нехай це буде любов» та презентація підручників видавництва «Губер» для вчителів німецької мови.
Надалі учасники ХХІ науково-практичної конференції продовжили роботу в секціях.

http://lnu.edu.ua/index.php?q=gallery&gallery=conference-2014-10-31

UDGV UDGV UDGV UDGV UDGV UDGV UDGV